Nëse një qen është i pashëndetshëm edhe pronari bie në depresion

Ata shpesh përmenden si një nga familjarët – kështu që nëse një kafshë nuk është mirë shëndetshëm, nuk është vetëm kafsha që do ta ndiejë atë.

Duke pasur një kafshë të sëmurë mund ta bëjë pronarin e saj më shumë gjasa të vuajë nga depresioni, ankthi dhe të ketë një cilësi më të ulët të jetës, ka gjetur një studim.

Pronësia e kafshëve shtëpiake më parë është gjetur të ketë përfitime në drejtim të lehtësimit të stresit – dhe marrja e më shumë stërvitjes në rastin e qenve. Por kur një qen i familjes apo një mace nuk është mirë, ai mund të ketë një ndikim të madh psikologjik tek pronari i saj, hulumtuesit zbuluan.

Në njerëzit, problemi është i njohur si ‘barra kujdestare’ – ndikimi i sëmundjes tek anëtarët e familjes ose miqtë që kujdesen për të sëmurët. Por në kafshët shtëpiake, çështja nuk ka marrë të njëjtën vëmendje shkencore.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-madam-mapo-png-e  mapo1   revista-mapo
¤