Para se të duhemi, duhet të kuptohemi!

Ka një fazë në jetë në të cilën kërkojmë dashurinë sikur të ishte “Shenjtë i lumturisë”. Me kalimin e kohës dhe përvojës, kuptojmë se fakti që na kuptojnë, na ngushëllon shumë më tepër sesa ndjenja e dashurisë. Ndoshta në fillim përqendrohemi në “Unë dua që ti të më duash”. Por në fund “Dua që të më kuptosh” ka të njëjtën peshë.

Të mendosh se një person tjetër mund të kuptojë mendimet dhe ndjenjat tona është thelbësore. Nëse nuk ndihemi ose nuk mund të ndiejmë se të tjerët na kuptojnë, është e lehtë për ne që të përfundojmë duke menduar se njerëzit që thonë se na duan, në fakt, duan një person që nuk jemi. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që kjo dëshirë, “dua që ti të më kuptosh”, është një shkallë kënaqësie.

“Jeta është dhurata e parë, dashuria e dyta dhe kuptimi i treti”. -Marge Piercy-

Unë dua që ju të më kuptoni mua

Mungesa e ndjenjës se të tjerët na njohin dhe na kuptojnë mund të na bëjë të rritemi në një ndjenjë tjetër: të ndjehemi shumë larg nga të tjerët, të flasim një gjuhë të çuditshme. Kur të dashurit nuk na kuptojnë, ndihemi të vetmuar, të izoluar.

A mund të ndihet një person i dashur kur nuk ndihet i kuptuar? Kjo pyetje është e dobishme për çdo marrëdhënie ndërpersonale, nga ato të njohjes tek ato të miqësisë, pa harruar marrëdhëniet e çiftit.

Të gjithë duhet të kuptohemi dhe të duhemi

Të mendosh se të tjerët e kuptojnë atë që themi, bëjmë dhe përpiqemi është thelbësore për të arritur një ndjenjë të qëndrueshme sigurie dhe mirëqenieje, në të gjitha fazat e jetës sonë dhe për arsye të ndryshme.

Kur e perceptojmë se të tjerët nuk na kuptojnë, lidhja mes nesh dobësohet. Kjo na bën të ndihemi vetëm, të shkëputur, të izoluar. Njohja e atyre që na duan dhe na kuptojnë na bën të ndihemi pjesë e botës, të ndihemi të vlerësuar.

Në situatën e kundërt, ne jemi të pushtuar nga ndjenja se është një dashuri, në një farë mënyre, e ndershme. Kjo i jep vlefshmëri identitetit tonë. Ndjenja e të kuptuarit na bën të ndihemi të çmuar. Në këtë kuptim, ndjenja e të kuptuarit na çon në kontakt me të tjerët. Dhe në të njëjtën kohë e kundërta na bën të ndihemi të vetmuar dhe larg nga ata që na rrethojnë. Nga ana tjetër, kur ndihemi të kuptuar, ne gjithashtu tentojmë ta kuptojmë veten më mirë, sepse në këtë rrethanë të tjerët janë në gjendje të na ndihmojnë.

Ndjenja e kuptimit rrit mirëqenien personale dhe sociale

Hulumtimi i Social Cognitive dhe Affective Neuroscience, në 2014-ën, dokumenton se ndjenja e mirëkuptimit rrit mirëqenien personale dhe sociale. Megjithatë, nuk ka shumë hulumtim që të kenë shqyrtuar bazën neurobiologjike të kësaj “ndjenja e të kuptuarit”.

Studimi adresoi këto mangësi dhe eksperimentoi duke shkaktuar një ndjenjë të kuptimit dhe mungesës së të kuptuarit ndërsa pjesëmarrësit iu nënshtruan rezonancës magnetike.

Rezultatet treguan se ndjenjat e ndryshme shkaktojnë aktivizim të ndryshëm në fushat që lidhen me shpërblimin dhe lidhjen shoqërore. Kështu, përgjigjet nervore janë shoqëruar me ndjenjat e mëvonshme të lidhjes shoqërore dhe shkyçjes, nga dallimet individuale në ndjeshmëri ndaj refuzimit.

Nëse ata nuk ju kuptojnë, sigurohuni që t’i kuptoni

Mos harroni që ju keni një pjesë të përgjegjësisë dhe një kapacitet të konsiderueshëm për ndikim në mënyrë që të tjerët t’ju kuptojnë. Para se të fajësoni të tjerët – dhe para se të ndiheni të vetmuar dhe të dëshpëruar – pyesni veten nëse mund të bëni diçka për të marrë mesazhin tuaj, në mënyrë që të tjerët të kenë një ide më të mirë se si jeni.

Nga ana tjetër, shpesh është e nevojshme të kuptohet para se t’u kërkohet të tjerëve ta bëjnë këtë. Në një mënyrë ose në tjetrën, durimi dhe inteligjenca emocionale do të na ndihmojnë të ridrejtojmë situatën, duke parandaluar dominimin e trishtimit ndaj nesh, të ushqyer nga vetmia që buron nga ndjenjat e keqkuptimit.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-madam-mapo-png-e  mapo1   revista-mapo
¤