Përse macet ikin nga rëra kur e bëjnë nevojën?

Shumë pronarë kanë vërejtur që macet e tyre, pasi ta bëjnë nevojën dhe ta mbulojnë, shpejt kërcejnë nga kutia me rërë.

Shumica do të mendojnë që ikin për shkak të aromës së pakëndshme, gjë që nuk është e vërtetë.

Macet e bëjnë këtë që nga kohët e lashta, prandaj ai zakon ende është në gjenet e tyre. Që kur kanë jetuar në familje me njeriun, macet në botën e egër e kanë bërë të njëjtën gjë.

Aroma e cila lirohet me rastin e kryerjes së nevojës në natyrën e egër ka shërbyer për shënimin e territorit, mirëpo ajo është gjithashtu edhe shenjë e qartë e pranisë së ndonjë kafshe.

Macet në rajonet ku kanë pasur armiq natyrorë, gjithmonë e kanë mbuluar nevojën e tyre, pastaj kanë ikur sa më shpejt dhe sa më larg nga ai vend.

Pikërisht për këtë shkak edhe macet tuaja e bëjnë të njëjtën gjë. Mirëpo, kjo vlen vetëm për macet e shëndetshme.

Nëse macja është e sëmurë, menjëherë do të dalë nga rëra dhe nuk do ta mbulojë nevojën. Kështu pronarit i bën me dije që është e sëmurë.

Sëmundjet të cilat e shkaktojnë sjelljen e tillë janë: infeksionet urinare, gurët në veshka, inflamacioni i zorrës së trashë apo rektumit, si edhe inflamacioni i gjëndrave anale, pastaj alergji të ndryshme dhe ndjeshmëri ndaj ushqimit.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-madam-mapo-png-e  mapo1   revista-mapo
¤