James Dean, Rebeli Amerikan

Annex - Dean, James_16

James Byron Dean (8 shkurt, 1931 – 30 Shtator, 1955) ishte një aktor amerikan.

Ai ishte një ikonë kulturore e zhgënjimit adoleshent dhe ftohjes sociale, siç shprehet në titullin e filmit të tij më të njohur, Rebel pa shkak (1955), në të cilën ai luajti adoleshentin si Jim Stark.

10smoke

Dy role të tjera të përcaktuara ishin Cal Trask në lindje të Edenit (1955) dhe Jett Rink në Giant (1956).

big_5edbf7357ed4808d0d739000566d59d46164e9fa

Vdekja e parakohshme Dean-sit në një aksident me makinë forcoi statusin e tij legjendar.

Ai u bë aktori i parë për të marrë një nominim pas vdekjes Academy Award për aktorin më të mirë, dhe mbetet aktori i vetëm që ka pasur dy nominime pas vdekjes.

Annex - Dean, James_02

Në vitin 1999, Instituti Amerikan i Filmit e rendit atë në vendin e 18-të per mashkullin më të mirë ne film të “Golden Age Hollywood” në 100 Vite AFI-së.

westwood-gallery-nyc_roy-schatt-cmg_james-dean-rs058x700

dean_james

james-dean-02

James_Dean_in_East_of_Eden_trailer_2

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-madam-mapo-png-e  mapo1   revista-mapo
¤