Sekreti i dashurisë së nënës, bën ato të mbrojnë fëmijët e tyre!

parent

Kur fëmijët janë në një rrezik, nënat janë të gatshme të sakrifikojnë jetën e tyre për të mbrojtur ata.

E sipas një studimi të fundit, kjo ndodhë si një proces i rregulluar nga aktiviteti i oksitocinës apo (hormonit të dashurisë) në tru.

Kjo ngjason sikurse me kafshët kur të vegjlit e tyre përballen me një kërcënim, e reagimi i tyre i menjëhershëm është që ju ose të ikni ose të ngrini, por kur janë të përfshirë fëmijët e tyre çdo gjë ndryshon.

Dihet oksitocina luan një rol kyç në lidhjen ndërmjet nënave dhe të rinjve të tyre, por shumë gjëra ende duhet të mësohen për funksionet e shumta të saj.

Ajo që ekspertët e dinë, megjithatë, është se oksitocina lëshuar në amigdalin e trurit pengon reagimin e ngrirjes së kafshëve në një skenar të vetëmbrojtjes, e ngjashëm mund të ndodhë edhe tek njerëzit.

Për një rezultat të tillë, studiuesit në Lisbonë, bënë eksperimente tek minjt dhe të vegjlit e tyre, derisa u dëshmua se raporti nënë, fëmijë, është i rregulluar në bazë të hormonit të dashurisë dhe aftësia për ta mbrojtur të voglin e saj vie instinktivisht.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-madam-mapo-png-e  mapo1   revista-mapo
¤