Shkencëtarët gjejnë formën më të vjetër të jetës në Tokë

Shkencëtarët në Kanada kanë gjetur material organik që daton 3.95 miliard vjet më parë, çka mund të jetë forma më e vjetër e jetës në Tokë, sipas një kërkimi të botuar në gazetën Nature.

Analiza e grafitit të gjetur në rajonin e Labradorit tregoi se materiali ishte biogjenik, që do të thotë se ishte i krijuar nga organizma të gjallë. Shkëmbi ku u gjet materiali rezulton 3.95 miliardë vjeç, duke dhënë një tregues për jetën e mostrës së grafitit. Shkencëtarët analizuan gurët për t’u siguruar që nuk do të infektoheshin nga materiali organik.

Kërkuesit nuk kanë arritur të studiojnë material organik të kësaj moshe, sepse shumica e gurëve nga ajo kohë nuk kanë mbijetuar deri në ditët e sotme. Duke pasur parasysh këtë, kërkuesit thonë se zbulimi do të ndihmojë në të kuptuarit shkencërisht të jetës së hershme në Tokë – materiali daton rreth 500 milionë vjet pas formimit të Tokës – dhe jetës së mundshme në planete të tjerë.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-madam-mapo-png-e  mapo1   revista-mapo
¤