Tarracat e gjelbra të pallateve do të zbukurojnë Tiranën…

View Gallery
7 Photos
Tarracat e gjelbra të pallateve do të zbukurojnë Tiranën…
Gjelber 2

Tarracat e gjelbra të pallateve do të zbukurojnë Tiranën…
Gjelber 3

Tarracat e gjelbra të pallateve do të zbukurojnë Tiranën…
lule 14

Tarracat e gjelbra të pallateve do të zbukurojnë Tiranën…
lule 16

Tarracat e gjelbra të pallateve do të zbukurojnë Tiranën…
lule-1

Tarracat e gjelbra të pallateve do të zbukurojnë Tiranën…
lule1505292611

Tarracat e gjelbra të pallateve do të zbukurojnë Tiranën…
Gjelber 1

Përveç fondit të Komuniteteve, bashkia ka nisur një tjetër nismë, atë të tarracave të gjelbra të pallateve.

Projekti në fakt është realizuar tre vite më parë në tarracën e bashkisë së Tiranës, dhe së fundmi i është shtuar ajo e Fakultetit të Arkitekturës dhe Urbanistikës.

“Shumë prej ndërtesave publike në Tiranë si ministritë, institucione varësie apo drejtori, mund të kenë një mikro-hapësirë, një lulishte në nivelin vertikal.

Sot të gjithë po flasim për pyje orbitale dhe pyje vertikale, pra si mund të ndërtojmë një oaz gjelbërimi në tarracën e secilës prej ndërtesave publike”, tha Veliaj.

Për realizimin e këtij projekti që fut edhe një kulturë të re në mënyrën e projektimit të ndërtesave, Bashkia e Tiranës po shqyrton disa propozime.

“Propozimi i parë është të vijojmë me të gjithë ndërtesat publike, çka më pas të ndiqet nga ndërtesat private.

Propozimi i dytë është që tarracat e gjelbra në ndërtesat private t’i bëjmë me bashkëfinacim. Sot fatmirësisht, GEF, Europol dhe Ekolëvizja kanë qenë bashkëfinancuesit e ndihmuesit e kësaj përpjekje, por në ndërtesat private këtë mund ta bëjmë fare mirë me fondin e komuniteteve, ku administratori i zgjedhur i pallatit vjen të aplikojë.

Ne i japim një manual se si mund të bëhet tarraca e gjelbër dhe më pas bëjmë bashkëfinancimin, 50% Bashkia dhe 50% banorët”, u shpreh ai.

Veliaj u bëri thirrje qytetarëve të Tiranës që në bashkëpunim me administratorët e zgjedhur, të aplikojnë për projekte të tilla, të cilat jo vetëm do të përmirësojnë anën estetike të godinave, por njëkohësisht do të përmirësojnë eficencën e energjisë dhe cilësinë e ajrit.

“Tarracat janë pjesë e një bashkëpronësie. Koha kur i forti i pallatit që mendon se tarraca është e vetja dhe mund të shpojë një vrimë apo të zaptojë hapësirën, ka marrë fund.

Sot ka ardhur koha që administratori, si zëdhënës i atij komuniteti, të vijë në Bashki, jo vetëm të marrë në zotërim tarracën, por edhe të zbatojë projekte të tilla”, tha Veliaj, teksa vlerësoi Fakultetin e Arkitekturës dhe të Urbanistikës që përqafuan këtë nismë.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-madam-mapo-png-e  mapo1   revista-mapo
¤